Začít den s míchanými vejci a foie gras nebo s domácí granolou?

24. Říjen, 2017
005

Nové bistro v centru Prahy nabízí obě možnosti

Dům na rohu Kaprovy a Žatecké ulice opět ožívá. Po několikaměsíční rekonstrukci tady zahajuje svůj provoz nové jedinečné bistro: Bistro Kaprova & Bookshop. Na pondělním slavnostním otevření bistro pokřtili topmodelka Simona Krainová a mistr etikety pan Ladislav Špaček.

Nové bistro, jehož současný vzhled navrhnul český architekt Jaromír Pizinger, se vymyká svým vzhledem i nabídkou jídel. „Upřednostňuji mediteránskou kuchyni a hlavně italskou. Je ve své podstatě jednoduchá a přitom výrazná. Proto se těším i na kuchyni zde v Bistru Kaprova, že bude moderní a sázet bude hlavně na kvalitu a chuť. A co se o mně obecně ví a přiznala jsem to už v mnoha rozhovorech, nedám dopustit i na českou kuchyni. A jsem ráda, že i moderní českou kuchyni zde najdu. Takže se mi může těžko stát, že bych si tu nevybrala. A naštěstí nejsem žádná dietářka, takže mne tu uvidí často. Ještě že mě to ranní běhání tak baví. U snídaní po běhání tolik nehřeším, tam mám naopak ráda ty lehké varianty. A ty v Praze moc neseženete. Jsem ráda, že kromě klasických variant zde najdu i ty lehké a sportovnější,“ říká k otevření nového bistra Simona Krainová.

Bistro_Kaprova_9639

Tým lidí kolem executive chefa Tomáše Černého se se svým snídaňovým menu trefuje do místa na trhu, které není v centru Prahy zcela zaplněno. A že je z čeho vybírat! Chcete nastartovat pohodový klidný den? Můžete si dát snídani ve stylu Relax, ve které dostanete kromě křupavého toustu s lososovým kaviárem a míchanými vejci také domácí cookies s kousky čokolády a sklenku prosecca. Máte radši lehčí start dne? Tak si dejte fit bezlepkovou snídani: domácí granolu z pěti zrn s  vanilkovým pudinkem a ořechy, ovoce a očistnou vodu s citronovou trávou a bergamotem. Speciální set pro dva nazvaný Tradiční pražská snídaně nabízí vařené telecí párky, dušenou pražskou šunku s vejci a rozpečeným chlebem, lívance a meltu, která bývala v Praze hodně oblíbená.

„Ve světě je obrovský fenomén dělat bistra a není to o žádném fast foodu, ale o tom, že si lidé mohou vybrat: pojíst v klidu v restauraci nebo si vzít něco kvalitního k snědku s sebou,“ říká executive chef Bistra Kaprova & Bookshopu Tomáš Černý. Bistro a restaurace má i svou stálou nabídku menu, kterou bude v průběhu roku reagovat na dostupnost čerstvých sezonních surovin. Pro restauraci je také nadmíru důležitý výběr masa. „Samozřejmě budeme kupovat maso z osvědčených chovů ze zahraničí, ale rozhodně chci v první řadě spolupracovat také s ověřenými českými zemědělci. Například jsem nadšený z hovězího masa plemen Highland a Charolais, které v naprosto přírodních podmínkách chovají manželé Chudobovi na statku v Javornici v Orlických horách,“ doplňuje Tomáš Černý.

Skvělé jídlo ve společnosti skvělých knih

Kromě jídel, bohatých snídaní, originálních limonád a koktejlů tady najdete ale i malý bookshop. Z úcty k historii domu, kde bývalo knihkupectví známé široké veřejnosti ze slavné české komedie Vrchní, prchni! zachovali majitelé tento odkaz v podobě bookshopu s vybranými tituly zaměřenými na historii Prahy, umění, cestopisy a samozřejmě také knížky o gastronomii a kuchařky.   „Těší mě, že legendární knihkupectví nezmizelo v propadlišti dějin, že se na jeho místě otevřel nádherný prostor jedenadvacátého století. Když jsem tady šmejdil po regálech a vytahoval z nich zaprášené knížky, nikde nebylo k hnutí, však ten těsný prostor znáte z filmu Vrchní, prchni, nikdy by mě nenapadlo, že tady jednou vstoupím do snu – překrásné restaurace na špičkové úrovni. Jsem nadšen a těším se, že tady budu trávit každou volnou chvilku.  Budu sem zvát jak dámy, tak obchodní partnery. To místo každého ohromí, očekávám, že jak dámy, tak klienti podlehnou jeho kouzlu a posléze i mně…😊 Těším se na středomořskou kuchyni, na ryby, skvělá vína, Praha podobné místo v centru města postrádala. Konečně ho máme,“ říká nadšeně mistr etikety, pan Ladislav Špaček, který byl u slavnostního otevření nového bistra.

019

Současný vzhled bistra navrhl architekt Jaromír Pizinger, když viděl objekt poprvé, byl přesvědčený o tom, že byl dům původně koncipován pro gastronomické účely. „Vlastně si o to celý prostor “říkal”. Vždycky jako architekt vnímám prostory zároveň i jako potencionální konzument a intenzivně vnímám jakýkoliv prostor, ve kterém trávím svůj čas, Princip částečného otevření stropu, a tím vzniklé galerie, je obrovskou výhodou, hlavně v gastronomických zařízeních. Přiznám se, že pokud bych nerad o něco z interiéru přišel, je to měděný strop, jehož barevnost a materiál je podpořena právě sousedící petrolejovou barvou oken,“ říká o architektonickém řešení Jaromír Pizinger.

                                                                          Foto: Bistro Kaprova

Share Button
Můžeš zanechat odpověď.

Zanech odpověď

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting