Dezerty na víkendový piknik, zn. gurmánské oslnění zaručeno

11. Červenec, 2018
HyperFocal: 0

Léto je tu. Abyste vypadaly v bikinách na pláži opravdu top ještě neznamená, že je třeba si odpustit letní dezerty. Jahody, ale i maliny nebo borůvky jsou hlavní složkou dokonalých letních zákusků, kterými uchvátí každá hostitelka.

 

Víte, že co do nejnižšího počtu kalorií se na druhém místě hned po melounu řadí oblíbené jahody? Obsahují jen 34,9 kcal / 100g. Jsou tedy ideálním ovocem pro letní mlsání i pokud jste v přípravě na plážovou sezonu.

 

Takže – jakmile se budete chystat s kamarádkami na piknik nebo na plovárnu, vyhněte se připraveným sladkostem ve stáncích a bistrech, a překvapte je skvělým domácím dezertem z dobrých surovin.

 

Jahodový puding s chia semínky

Počet kusů: 5

 

Ingredience

Mandlové mléko neslazené: 400 ml

Med: 60 g

Cukr s mandlovou příchutí Vitana: 10 g

Čerstvé jahody: 150 g

Vanilkový cukr Vitana: 10 g

Chia semínka: 100 g

1

Postup

Rozmixujeme jahody s polovinou medu a odstavíme. Do mandlového mléka zamícháme chia semínka, vanilkový cukr, med, cukr s mandlovou příchutí a necháme 5 minut nabobtnat. Před přípravou pudink zamícháme, podle potřeby zředíme mlékem. Plníme skleničky střídavě – puding a jahody. Necháme vychladnout asi 1 hodinu.

Tip: mandlové mléko lze nahradit kokosovým mlékem.

 

Kořeněný čokoládový jahodový fondant

Počet kusů: 15

 

Ingredience

Vejce: 5 ks

Žloutky: 5 ks

Mouka hladká: 90 g

Cukr krupice: 100 g

Máslo 75 g

Čokoláda chilli hořká: 100 g

Zázvor sušený Vitana: 2 g

Skořice mletá Vitana: 5 g

Tymián sušený Vitana: 2 g

Kajenský pepř Vitana: 5 g

Náplň: Jahody 100 g

Vanilkový cukr Vitana 2 sáčky = 20g

2

Postup

Jahody omyjeme, zbavíme zelených částí a vidličkou rozmačkáme, smícháme s vanilkovým cukrem a sušeným tymiánem. Jahody vaříme asi 3 minuty, odstavíme. Nalijeme do malých formiček a necháme zmrazit. Rozpustíme máslo a čokoládu chilli. Vyšleháme na nejnižší rychlost vejce, žloutky, mouku, cukr, rozpuštěné máslo, čokoládu a koření. Čokoláda s máslem nesmí být příliš teplá. Šleháme 5 minut. Těsto nalijeme do odměrky a dáme vychladit do lednice po dobu, než se vymrazí jahody. Těsto můžeme nechat odležet i do druhého dne.

Připravíme si porcelánové mističky, které vymažeme povoleným máslem a vysypeme hladkou moukou nebo strouhanou jádrovinou. Do formiček nalijeme vychlazené těsto do 2/3 a do středu vložíme mražené jahody. Pečeme na 180 °C po dobu 8 – 10 minut podle velikosti formiček. Před vyklopením necháme chvilku vychladnout. Fondánek se odchlípne od stěn a půjde lépe vyklepnout.

 

Jahodové brownie

Počet kusů: 20

Ingredience

Vejce: 4 ks

Cukr krupice: 280 g

Vanilkový cukr Vitana: 20 g

Rozpuštěné máslo: 210 g

Hořká čokoláda: 400 g

Mouka hladká: 100 g

Čerstvé jahody: 50 g

Poleva kakaová Vitana 2 sáčky = 200g

Čerstvé jahody: 100 g

HyperFocal: 0

Postup

Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny při nízké rychlosti. V rozehřátém másle rozpustíme čokoládu. Ručně metličkou přimícháme do vyšlehaných vajec. Nakonec přimícháme mouku a nakrájené jahody. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče 30 x 20 cm. Pečeme 25–30 minut na 170 °C. Necháme vychladnout a připravíme si polevu. Kakaovou polevu Vitana připravíme dle návodu. Nakrájené brownie ozdobíme nakrájenými jahodami a polijeme kakaovou polevou.

Tip: připravte si brownie den dopředu, bude se lépe krájet.

 

 

Jahodové celozrnné galetky

Počet kusů: 1

Ingredience

Celozrnná mouka: 200 g

Sůl: 2 g

Máslo: 100 g

Olivový olej: 30 ml

Bílý jogurt: 100 g

Ledová voda – podle potřeby: 30 g

Citronová šťáva: 5 ml

Čerstvé jahody: 500 g

Sypká směs – celozrnná mouka: 50 g

Cukr krupice: 30 g

Cukr citronový Vitana 1 sáček = 20 g

Mleté mandle nebo mandle plátky: 50 g

Žloutek na potření: 1 ks

Voda: 10 ml

Želatina na sladké i slané Vitana 0,5 sáčku = 9 g

HyperFocal: 0

Postup

V míse smícháme celozrnnou mouku, povolené máslo, jogurt, sůl, olivový olej. Ledovou vodu přiléváme podle potřeby. Smícháme do tužšího těsta. Necháme přikryté odležet. Omyté a očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny, pokapeme citrónovou šťávou. V misce si připravíme sypkou směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí. Těsto rozválíme do kulatého tvaru. Vložíme na pergamenový papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme sypkou směs, naskládáme jahody. Necháme okraje volné (asi 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Mašlujeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.

Tip: pokud chcete na galetkách mít ovoce déle čerstvé, tak je potřete Želatinou na sladké i slané Vitana. Galetky se budou lesknout. Použijte polovinu sáčku na polovinu množství vody.

 

 

TIPY NA PRODUKTY

Poleva kakaová
Ideální pro zdobení moučníků jako perník, muffins nebo bábovka.

Cena: 19,90 Kč

3 

 

 

Cukr vanilkový

Ideální nejen k posypání pečených i nepečených moučníků, ale důležitý právě k ochucení krémů a zmrzlin, alkoholických nebo nealkoholické nápojů.

Cena: 5,90 Kč

 4

 

Cukr s mandlovou příchutí

Ve svém receptu nahraďte část běžného cukru Cukrem s mandlovou příchutí. Dodáte tak moučníku mandlovou vůni a chuť.

Cena: 5,90 Kč

 5

 

Želatina na sladké i slané

Želatina se výborně hodí jak na přípravu moučníků, tak na přípravu slaných jídel, a to tlačenek, závitků, aspiků a rosolů

Cena: 19,90 Kč

6

Foto: archiv společnosti

Share Button
Můžeš zanechat odpověď.

Zanech odpověď

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting