BEZLEPKOVÉ DOBROTY, DO KTERÝCH SE ZAMILUJETE

10. Červenec, 2019
dort1

Jídelníček 21. století je plný bílé rafinované mouky. Ta ale obsahuje lepek, který pro tělo představuje zátěž. Díky šlechtění plodin se navíc vyskytuje v daleko vyšších koncentracích než dříve. Chcete se cítit fit? Zkuste recepty na „odlehčené“ dobroty z Biopekárny Zemanka.

Karamelový cheescake

Suroviny

250 g Pohankových bio perníčků z Biopekárny Zemanka, 80 g másla, 200 g sýru Philadelphia, 250 g tučného tvarohu ve vaničce, 1 zkaramelizované kondenzované mléko, 1 lžíce cukru, 3 vejce

Postup

Předehřejte si troubu na 150 °C a do dortové formy (cca 22 cm) si vložte pečící papír. Okraje formy vymažte máslem.

Rozdrťte sušenky a promíchejte je s rozpuštěným máslem. Tuto drobenku rozprostřete na dno dortové formy a pořádně umačkejte. Na náplň vyšlehejte Philadelphii s tvarohem a postupně přidávejte zkaramelizované kondenzované mléko. Na závěr přidejte lžíci třtinového cukru a vejce. Na drobenkový korpus nalijte připravenou náplň a pečte přibližně 45 minut. Po upečení by měl být cheesecake pevný, ale střed by se měl jemně chvět. Po vytažení z trouby nechejte dort chvíli odstát, pak jej jemně vytáhněte z formy a dejte vychladit do lednice.

 

Perníkové piknik muffiny

Suroviny

1 balení perníkových srdíček z Biopekárny Zemanka, 3 jablka, ½ citronu, 1 hrnek pohankové mouky hladké, 1 hrnek mletých vlašských ořechů, ½ hrnku hladké kukuřičné mouky, 4 lžíce hnědého cukru, 3 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce perníkového koření, 1 lžička skořice, 2 lžíce kakaa, ½ hrnku řepkového oleje, 4 lžíce medu, 1 až 2 lžíce rumu, ¾ hrnku mléka

 

Postup

Z balíčku sušenek si 12-14 valentýnských srdíček odložíme stranou na ozdobu hotových muffinů. Zbylá srdíčka nasekáme nožem na menší kousky. Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo a zakápneme šťávou z půlky citronu.

V míse smícháme mouku, cukr, namleté ořechy, koření a kakao. Přidáme tekuté suroviny – mléko, olej, med a rum. Nakonec vmícháme jablka a kousky perníkových srdíček.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které naplníme těstem do 3/4 košíčku. Pokud chceme dát dovnitř povidla nebo jinou marmeládu, plníme košíček těstem jen do 1/3, pak vložíme lžičku náplně a doplníme těsto do 3/4 košíčku.

Pečeme v předem vyhřáté troubě nejprve 10 minut na 180 stupňů, pak dalších 20 minut na 165 stupňů.

Necháme vychladnout a každý muffin ozdobíme lžící povidel a valentýnským srdíčkem.

 

Čoko dort

Suroviny

Na korpus: 110 g strouhaného kokosu, 2 ušlehané bílky, 60 g tmavého cukru + máslo na vymazání formy

Na náplň: 300 ml smetany ke šlehání, 300 g kvalitní hořké čokolády, 3 až 4 žloutky + kapka griotky, ta přece nic nezkazí

 

Postup

Troubu předehřejeme na 140 °C. Dortovou formu vymažeme.  Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do něj kokos, hmota nesmí být příliš řídká, musí držet pohromadě. Hmotu vymačkáme do vymazané dortové formy na dno a do výšky asi 4 až 5 cm. Pečeme 35 až 40 minut do zlatova.

Mezitím si připravíme náplň. Smetanu dáme do hrnce a zahřejeme (nesmí se vařit), přidáme čokoládu, necháme rozpustit a neustále mícháme, dokud nevznikne hladká směs. Zašleháme do ní žloutky a vylijeme na vychladlý korpus. Necháme přes noc v ledničce ztuhnout.

Nakonec dort ozdobíme bezlepkovými čočkovými sušenkami.

Foto: archiv společnosti

Share Button
Můžeš zanechat odpověď.

Zanech odpověď

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting